I veckans nummer av tidningen Chef läste jag en bra artikel av Emma Seppälä (författare till boken The Happiness Track och forskningschef på Stanford University) med huvudrubriken ”Välbefinnande är bästa vägen till framgång” Hon säger framförallt att vi i Skandinavien och Usa har fått allt om bakfoten vad gäller stress*. Vi har i dessa länder ett starkt inflytande av Lutheranska protestantiska värderingar, och är hårt arbetande industrinationer som främst mäter värde i produktivitet.
I sin bok The happiness Track (Lev lyckligare) skriver Emma att mer än 50 % av oss lider av för höga stressnivåer och en förhöjd grundspänning och att 50-80 % av världens bankdirektörer är helt utbrända! Hemska siffror och som Camilla Kallin och Emma Green säger i ett av avsnitten i min podcast (avsnittet kommer i december) kan vi helt enkelt inte fortsätta så här!
Vilka är då de viktigaste signalerna att lyssna på innan det är för sent? Jo, att du känner dig så utmattad att du behöver dricka kaffe för att ta dig igenom dagen, har sömnproblem, är orolig eller till och med deprimerad. Du börjar få problem med att relatera och kommunicera med andra, du blir lättirriterad och känner inte igen ditt beteende. Du tappar beslutsförmåga och har inte lika stor empati som du brukar ha.
Lite stress kanske kan få oss att klara tex en deadline, men för mycket stress försämrar alltså ALLA våra funktioner, både kroppsliga, psykologiska och kognitiva.
Vad kan du tänka på för att få ned din grundspänning och få ned stressnivån?
När du har en hög grundspänning och för hög stressnivå känner du dig utmattad och energilös. Det är dock inte pga fysisk utmattning, utan pga negativa tankemönster och kraftfulla känslor som är kopplade till rädslor av något slag. Det kan tex vara att du tror att du inte gör ett bra jobb, att du tror att din chef inte tycker att du duger på jobbet, att du tror att du inte ska kunna leverera det som förväntas av dig, dina kollegor gillar dig inte osv. Det är väldigt uttröttande att gå runt med dessa negativa tankar och oro.
Genom att koncentrera dig på att vara lugn och vad du behöver göra för att behålla lugnet så kommer du att behålla din energi, du blir mindre trött, du fattar bättre beslut, tar inte saker personligt och du kan kommunicera bättre med din omgivning. Du blir även mer kreativ och hittar lättare lösningar till problem. Du blir alltså mer produktiv när du är lugn!
Några enkla sätt för att behålla och få tillbaka en låg grundspänning och ett lugn:
- Meditera. Detta har jag skrivit om några gånger nu, men det går inte att påminna om för mycket tror jag:-). Lyssna gärna på detta TED talk om att meditera 10 minuter/dag!
- Lugna ned dig snabbt genom att andas! Det är svårt att tänka sig till att bli lugn, men genom att andas några minuter blir du snabbt lugn. Inandningen ökar din hjärtrytm och utandningen gör den långsammare. Genom att ta ett djupt andetag och förlänga din utandning får du en lugnare hjärtrytm samtidigt som ditt blodtryck går ned. Du kan göra detta mitt i ett möte eller inför en jobbig situation och försök få in det som en rutin en gång/dag. Ge det 10-15 minuter och du kommer snart att märka skillnad!
- Gör ingenting då och då! Att tex dagdrömma, titta ut genom fönstret och inte göra någonting gör att vår hjärna hamnar i ett ”aktivt problemlösar – mode”.
- Försök att undvika att jobba på kvällen! Min egen coach ger mig många bra tips och råd och en av de första saker han gjorde mig uppmärksam på var att jag skulle försöka sluta jobba på kvällarna! Sedan dess har jag börjat undvika datorn på kvällen och det gör stor skillnad! Det kan vara svårt om du har barn och upplever att detta är den tiden på dagen som du verkligen har tid och lugn och ro att jobba, men testa några dagar per vecka att undvika datorn på kvällen och gå upp lite tidigare på morgonen istället. Du kanske blir överraskad över hur mycket bättre du mår och hur mycket bättre det går:-).
- Testa MediYoga! Denna yogaform är en väldigt lugn yogaform som härstammar från Kundalini yogan. Det är mycket fokus på andning och hur du lär dig djupandas, lugna övningar för rygg, nacke, axlar och varje pass avslutas med en meditation. Det är mycket bra att du lägger in en lugn träningsform som komplement till kanske löpning eller annan mer intensiv träning. Genom att du tex lär dig att andas bättre kommer du också att få ut mer av din fysiska träning. Kom gärna och prova MediYoga hos mig på InMo: Torsdagar 19.45 och fredagar 15.30! Anmäl dig direkt till info@inmo.se!
- Häng med på min mentala träningskurs med start 17 januari! Här jobbar jag med att lära dig kraftfulla verktyg för att sänka din grundspänning, förbättra din självbild och hur du hittar och bygger upp en stark motivation! Hör av dig för frågor eller maila mig på jenny@hagmangolf.se.
- Börja med dig själv! Genom att börja koncentrera dig på vad DU behöver för att bli lugn så kommer du automatiskt att påverka din omgivning, dina kollegor, din chef, dina anställda, dina vänner, din familj osv positivt. Det är alltså inte själviskt att tänka på dig själv först. Det är rentav osjälviskt och genom att du blir lugn kommer dina goda sidor att bli mer synliga och tydliga och du kommer alltså därmed att påverka din omgivning positivt och sprida både energi, lugn och glädje, allt det som vi så väl behöver i samhället!
Det finns många sätt att lära sig hitta ett lugn och det är ofta olika saker som fungerar för olika människor, vi är ju alla unika! Testa dig fram och försök att lägga in en stund av lugn och ro minst 10-15 minuter per dag! Det kommer att göra att du vässar sågen och blir både lugnare, gladare och presterar bättre!
*Källa: Chef november 2016 sid 24.
Nedan är några exempel på MediYoga övningar som du kan pröva hemma!