Du visar för närvarande Starka nerver, lugn i sinnet

Starka nerver, lugn i sinnet

Jenny i ruffen

När du har ett läge som detta gäller det att ha starka nerver och ett lugnt sinne, eller hur! :-).

För att kunna behålla lugnet på banan så att tekniken och fysiken sitter och fungerar så kommer här tre bra tips!

  1. Lär dig djupandas och lägg in det i din rutin, eller precis innan du startar din rutin. Det kommer inte att ta för mycket tid. Tre djupa andetag räcker! Andas in och ut genom näsan. När du andas in fyller du först magen med luft, sedan bröstet,  håll ett tag och andas sedan ut tills all luft är ute. Börja sedan om igen.
  2. Lär dig göra en målprogrammering!* Hjärnan behöver specifik information för att göra det du vill och genom att göra en målprogrammering ger du hjärnan det den behöver, ett fokus! En målprogrammering gör du tex genom att välja ett litet mål att sikta på. Detta mål ska alltså vara litet och specifikt. Det ska tex inte vara hela fairway utan istället höger kanten på en sten i målriktningen, eller toppen av ett träd i målriktningen osv. På så vis blir det lättare att slå rakt och att fokusera på vad du ska göra.
  3. Gör korsande rörelser**. Om du känner att pulsen går upp och att du blir nervös kan du försöka göra lite korsande rörelser. Detta är bra som uppvärmning, men du kan också göra det då och då på banan när du har lite tid över. Ta tex och för ena armen mot det motsatta knät om vartannat, eller gör en liggande 8 med ena fingret. Alla rörelser som korsar mittlinjen av din kropp är bra. Din högra hjärnhalva styr nämligen din vänstra del av kroppen och tvärtom och när du blir stressad fungerar inte denna kommunikation lika bra. Korsande rörelser lossar upp detta och hjälper dig att bli lugn så att du kan utföra svingen med ett bra tempo igen.
Jenny gör korsande rörelser
Korsande rörelser är perfekt som uppvärmning, eller när du har lite tid över på banan.

Testa nästa gång du spelar, eller på jobbet också för den delen om du tex behöver lite pepp inför ett viktigt möte:-). Lycka till!

*Källa: Lars Eric Uneståhl och ”Den Mentala Träningens Historia
**Källa: Susanne Wolmesjö och boken ”Smarta Rörelser”

 

Lämna ett svar