Grunderna av din sving, närspel och utslag
Här hittar du några korta filmer om grunderna i din sving, samt några övningar. Vill du få en djupare förklaring av dessa så rekommenderar jag dig att hänga med på en av mina kurser som du hittar här.
Grunderna i svingen är ditt grepp, din uppställning inkl. balans och ditt sikte i första hand. När du vet hur du ska göra vad gäller dessa grunder så kommer du lättare att kunna repetera din sving utan att krångla till den. Du får då större chans till renare och rakare slag. Jag rekommenderar dig att kombinera denna träning med att jobba med din fysiska styrka och rörlighet och grunderna i den mentala träningen eftersom dina möjligheter att både må och fungera bra på golfbanan blir större när du tränar på helheten, men då utan att krångla till det. Du hittar mina tips om fysträning och mental träning i menyraden så in och kika.
Här kommer nu några filmer om grunderna i din teknik. Lycka till och hör av dig för frågor.
Träna ditt grepp
I den här videon visar jag mina bästa tips över hur du gör för att hitta ditt naturliga grepp. Filmen är en del av Röhnisch Golf School som finns under kurser så gå gärna vidare in där om du vill ta del utav alla de pass jag gjort där.
I filmen ger jag dig mina bästa tips över hur du hittar ditt neutrala grepp. Greppet är enligt mig den del av grunderna som i första hand avgör rakheten och längden på dina slag. Den påverkar nämligen riktningen på ditt klubblad i träffen och farten i klubbhuvudet i träffen.
Om du har några frågor på greppet är det bara att du hör av dig. Filmen är på engelska, men jag hoppas det går bra.
I den andra delen av filmen kommer vi in på närspel och mer om det hittar du här nedan.
.
Uppställning, sikte, avstånd till bollen
I den här filmen visar jag grunderna i din uppställning, hur du kan träna ditt sikte och jag visar också hur du enkelt kan hitta avståndet till bollen. Det mesta som händer i din sving brukar härstamma från något i dina grunder. Din kropp strävar tex alltid efter balans i din sving och om du då står för nära bollen så har du väldigt lite utrymme att svinga igenom och du får då svårt att hålla balansen. Det är lätt att du reser dig, eller hittar på något annat för att lösa situationen, men det blir svårt att få en bra bollträff.
Så, innan du gör något annat med din sving ska du säkerställa att du har grunderna på plats. Det gäller då framförallt ditt grepp (se filmen ovan), din uppställning, siktet, balansen och avståndet till bollen. Vill du har mer tips om grunderna och ett bra träningsprogram så rekommenderar jag dig att hänga med på min golfskola, Hagman’s Golf School som du hittar under Mina Kurser. Du kan läsa mer HÄR!
Träna din rutin
Att ha en rutin när du spelar är otroligt viktigt för att behålla fokus och för att kunna gå i och ur fokus när du spelar. I filmen ovan visar jag den rutin jag använder, men det finns många varianter. Välj den rutin som passar dig. Det kan vara med eller utan provsving, en snabb rutin, eller lite långsammare (men inte för lång såklart). Testa dig fram, men se till att du gör samma sak inför varje slag. Ett tips jag brukar ge mina elever är att ha en sk trigger som startar och avslutar din rutin. En start kan vara att du tar upp den klubba du ska använda ur bagen, och så avslutar du rutinen genom att lägga tillbaka den.
Tips vad gäller din rutin:
1. Att ha en rutin hjälper dig komma i och ur fokus. Använd gärna en ”trigger”, en sk startknapp, som både startar och avslutar din rutin. Du kan lära dig mer om triggers som är en mental träningsteknik under Mental träning och målbildsträning
2. Välj en rutin som passar för dig. Vissa har en provsving, andra två, och vissa har ingen provsving. Välj utefter vad du tycker fungerar.
3. Skapa en rutin som är lagom snabb och inte för långsam. Du kan tom klocka den i början. Den bör ligga under 1 minut och gärna kortare från det att rutinen startar (tex när du väljer klubban eller liknande).
4. Kom ihåg att det ingår i rutinen att acceptera ditt slag, oavsett hur det har gått. Avsluta tex din rutin genom att lägga tillbaka den klubba du använt i din bag. Du kan avreagera dig (både om det gått bra eller dåligt) innan du lägger ned klubban, men när du väl gjort det så är det dags att gå vidare. Genom att låta acceptans komma in i din rutin kommer du lättare kunna släppa det slag som du redan utfört och gå vidare.
Min fulla sving - Slowmotion
En kort film över min fulla sving. Ibland kan det vara kul att se hur en sving fungerar, även om den ser olika ut för olika spelare. Min sving är relativt traditionell och inte så komplicerad.
Jag brukar tänka på följande i min sving (järnslag):
- Starta långsamt så att jag får en tydlig och bra vändning. Observera hur klubban ligger parallellt med marken i baksvingen innan jag börjar nedsvingen.
- Jag brukar säga att det är lättare att ha en något kortare baksving, än för lång när det gäller järnklubbor. Då blir det lättare att hålla rörelsen kompakt och stabil. Man brukar säga att en lagom lång baksving är när klubban ligger parallellt med marken innan den vänder.
- Jag aktiverar alltid mina nedre magmuskler som en ”trigger” innan jag startar svingen. Det hjälper mig hålla fokus och det påminner mig om vad som är motorn i svingen.
- Jag brukar också tänka att jag ska vara ”nedrörd” om jag ska använda ett av Igor Ardoris (mental tuffhetstränare) uttryck. Det betyder att jag tänker att jag står stadigt i marken och att jag är ”jordad” så att säga.
Om du känner att du inte hittar dina magmuskler eller har svårt att stanna i din baksving, så gå vidare till den del på den här sidan som handlar om fysträning. Där finns flera bra program och övningar över hur du stärker magmusklerna. Och vill du köra ett 3-veckors program så gå in under Mina Kurser där du hittar två olika program som gör att du kommer igång med din träning.
Träna din release
Den här övningen brukar jag använda mycket för att hjälpa mina elever att komma igång med de två kraftkällor som finns i din sving; handledsrörelsen och höftrörelsen (musklerna kring dina höfter, magmusklerna, rumpan och benen). För att få fart i bollen och få längd i slagen så är det bra att jobba med både dina stora muskelgrupper och dina handleder/underarmar.
Jag förklarar i filmen hur du gör och här kommer en förtydling av övningen:
1. Börja med att stå med fötterna ihop. Slå halvslag och jobba nu mycket med dina handleder och underarmar. Målet är att känna klubbhuvudets tyngd och att du ser hur långt du kan slå utan att behöva ta i. Om du tex håller för hårt i klubban blir denna övning svår. Håll lagom hårt i klubban och låt klubbladet öppna sig i baksvingen, räta ut sig i träffen och stänga sig i framsvingen. Genom att du håller fötterna ihop så tar vi bort rörelsen med kroppen och du kan koncentrera dig på vad du gör med armar, axlar och händer. Du kan dock fortfarande starta svingen genom att tänka på dina magmuskler. Huvudet är stilla i denna övning.
Ibland kan det vara komplicerat att förstå hur dina händer och underarmar jobbar i din sving. Ha tålamod och gör övningen om och om igen och om du fastnar hör du bara av dig:-).
2. Fortsätt med att träna med dina stora muskelgrupper och höfterna. Nu ska du undvika att jobba med dina handleder och bara jobba med dina stora muskelgrupper. Ställ dig i din vanliga stans och använd en J9, J8 eller J7 till att börja med. Börja nu med ett kort slag och jobba bara med dina höfter och en kort sving. Inga händer, utan bladet pekar mot målet i princip hela tiden. Börja slå tex 30 meter. Sedan ökar du till 40 meter, sedan till 50 osv. Jobba mer och mer med musklerna i din rumpa, nedre magmuskler och ben och rotera höfterna med hjälp av dessa muskler. Ta i mer och mer och se vad som händer.
3. Avsluta med att göra en vanlig sving koppla då ihop båda övningarna så att du använder dina händer/underarmar så att du får fart i klubbhuvudet och så ger du allt ännu mer kraft genom att jobba med dina stora muskler och rotera höfterna.
Denna övning är i princip grunden i hela din sving så klarar du detta, klarar du att få en bra bollträff, närhelst du önskar. Men som sagt, det är inte alltid så lätt så hör av dig om du behöver lite hjälp på traven.
Header
Det här är ett vanligt textstycke i full bredd. Skriv din text här. I editorn kan du även göra texten understruken, kursiv eller fet samt lägga till länkar eller göra listor.